dimarts, 1 d’abril del 2014

Cobles i orquestres de Palamós (1843-2014). Mig segle de la Cobla Baix Empordà

Cobles i orquestres de Palamós (1843-2014).  Mig segle de la Cobla Baix EmpordàLa Cobla Baix Empordà, fundada el 1964, arriba enguany als 50 anys d’existència ininterrompuda. Aquest important aniversari ha motivat l’elaboració del llibre Cobles i orquestres de Palamós (1843-2014). Mig segle de la Cobla Baix Empordà, editat per Viena Edicions.

La història arrenca del Palamós de mitjan segle XIX (1843) i arriba fins aquest 2014, perquè la Cobla Baix Empordà no va néixer per generació espontània. Fou l’hereva de tot un reguitzell de formacions que la van precedir, doncs Palamós havia estat una vila amb gran tradició musical.

L’obra ve a cobrir un gran buit històric perquè, fins ara, mai ningú s’havia decidit a iniciar una revisió a fons, verificant les dades publicades de totes les orquestres, orquestrines, cobles i demés conjunts musicals palamosins. S’ha hagut de partir d’informacions parcials, fragmentades, sovint contradictòries i, més freqüentment del que hom hagués desitjat, poc fiables.

D’una banda, per poder recollir tota aquesta informació, a més dels nombrosos llibres consultats, s’ha fet el buidatge exhaustiu del fons d’hemeroteca del Servei d’Arxiu Municipal de Palamós, de bona part de la col·lecció de programes de l’antic Museu Cau de la Costa Brava, així com dels diferents arxius digitals disponibles a la xarxa. S’han transcrit els textos originals tal com van ser  publicats -amb faltes ortogràfiques incloses, quan n’hi havia-, en cursiva i en un altre color de tinta, acompanyats sempre de la referència d’on s’han trobat.

De l’altra, les entrevistes en directe, via telefònica o via correu electrònic amb els protagonistes del llibre -els músics-, amb els familiars que hem aconseguit localitzar, o amb qui tingués informació sobre el tema, ens han proporcionat les dades per poder anar unint les peces d’aquest gran trencaclosques. I encara és tant o més important la munió de fotografies i documents -inèdits en la seva majoria- que acompanyen els textos, gràcies als nombrosos col·laboradors que han tingut a bé de cedir-nos-les.

Tornant als veritables protagonistes del llibre, la Cobla Baix Empordà i els seus components, es repassen les diferents plantilles de músics que han donat vida a aquesta destacada formació palamosina al llarg del darrer mig segle. Són gairebé 90 instrumentistes, sense comptar els qui, puntualment, han substituït els titulars. Molts d’ells ja ens han deixat per sempre, alguns disfruten d’una merescuda jubilació i altres, a banda dels onze músics de la temporada actual, els podem trobar en diverses formacions del nostre país o bé treballant en les seves respectives professions, fora del món de la cobla.

La feina de recerca ha estat complexa, difícil i llarga, però els resultats -plasmats en aquest llibre- mereixen l’esforç esmerçat i més si serveixen per celebrar els 50 anys de la Cobla Baix Empordà, tot desitjant que en pugui fer molts més.


Lluís Mercader i Bravo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada